«Έρευνα και σχεδιασμός βιβλιοθήκης μικρής κλίμακας σε δημόσιο χώρο»

Νίκος Πολύζος Αρχιτέκτων Μηχανικός

Το εργαστήριο έχει ως στόχο τη διερεύνηση μορφών βιβλιοθήκης η οποία να μπορεί να λειτουργεί ανοιχτά 24/7 σε δημόσιο χώρο.

Τα βασικά φίλτρα που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που βλέπουν τη βιβλιοθήκη ως τόπο ανάγνωσης, τόπο συνάντησης, τόπο αφήγησης, τόπο συζήτησης, τόπο ώσμωσης πληροφοριών, τόπο ανταλλαγής εμπειριών, με τελικό απόσταγμα τη γνώση πάνω σε κάποιο ζήτημα. Τι εξοπλισμό φέρει ένας τέτοιος χώρος και ποια δομή εξυπηρετεί τους σκοπούς της.

Γραμμική ανάπτυξη εργαστηρίου πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τελικό στόχο την απόδοση θεωρητικού πλαισίου ως προς την τριμερή θεματική της εισήγησης.

Σχεδιασμός βιβλιοθήκης σε δημόσιο χώρο επιφάνειας 6-9-12-16τ.μ. και απόδοση αυτής σε αρχιτεκτονικό σχέδιο – σκίτσο – μακέτα. Το δεύτερο μέρος (Κυριακή πρωί) θα αφορά την εγκατάσταση – τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της Πάτρας μιας αρχετυπικής μορφής βιβλιοθήκης 12τ.μ. σε κλίμακα 1:1 και λειτουργίας της από τα μέλη των εργαστηρίων.

Καταγραφή εμπειριών και πρώτα συμπεράσματα για συνέχεια της επέμβασης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχιτέκτονες και γενικά σε ανθρώπους που θέλουν να προβληματιστούν με το θέμα της βιβλιοθήκης σε δημόσιο χώρο, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Θα βοηθούσε η γνώση σκίτσου και σχεδιασμού σε 2D-3D.